Elérhető Magyarországon?

Magyarországon elérhetők a PrEP hatóanyagait tartalamazó készítmények, azonban kizárólag vényköteles formában. Ez azt jelenti, hogy csak orvos írhatja fel, receptre. Hazánkban az eredeti Truvada© és a TEVA, valamint a Sandoz gyógyszergyár által gyártott generikum is elérhető, vénykötelesen.

A PrEP hatóanyagait tartalmazó készítményeket jelenleg hazánkban megelőzésre nem írják fel, csak kezelésre. A Truva- da© eredeti, kb. 140 000 forintos ára kezelésként felírva dobo- zonként kb. 300 forintra csökken, de ezt csak a magyar AIDS centrumok orvosai írhatják fel így. Természetesen bármely magyar orvos felírhatja a Truvadát© vagy a TEVA és Sandoz generikus készítményét (ezek dobozonkénti ára kb. 60-70 000 forint) egy magyar páciensnek, de csak teljes, eredeti árán, ami jelentős költséggel jár.

Természetesen hozzá lehet jutni a PrEP-hez a 37. kérdésben említett módon is, online gyógyszerforgalmazóktól, külföldi forrásból. Így szinte a teljes generikum szortiment elérhető.

A különféle külföldi, online forrásból elérhető generikumokat Magyarországon kívülről ún. beszerzői klubokon keresztül lehet megvásárolni — erről részletesebben a következő kérdésben. A generikumok, pl. Ricovir-EM©, Tenvir-EM© vagy Teno-EM© leggazdaságosabban háromhavi adagban szerezhetők be, ez az a mennyiség, ami még személyes használatnak minősül. Az említett generikumok háromhavi adagja átlagosan 90—120 dollárba kerül Magyarországra szállítással együtt.

A beszerzési lehetőségekről itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük