Kutatás indul a szexuális egészségért

Magyar kutatócsoport is részt vesz abban a nemzetközi kutatásban, aminek célja, hogy felmérje a meleg férfiak szexuális egészségét. A hazai csoportot dr. Tamási Béla vezeti a Semmelweis Egyetemen, ahol a STIPnet kutatás részeként vállalták, hogy 500 férfi egy éven keresztüli HIV és más nemibetegségek tesztjét végzik el és követik nyomon a változásokat.

A nemzetközi kutatásban Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország mellett hazánk vesz részt. A kutatásban azt szeretnék alaposabban megérteni, hogy hogyan terjednek a HIV és más nemi betegségek. Ehhez a megfelelő alanyoknak 1 éven keresztül háromhavonta kell eljárni a Semmelweis bőrgyógyászatára dr. Tamási Bélához, aki a megfelelő előírt vizsgálatokat elvégzi és kitölteti az alanyokkal a kérdőíveket.

MIK A KUTATÁSBA KERÜLÉS FELTÉTELEI?

  • meleg férfi legyél (cisz vagy transz)
  • HIV-negatív legyél
  • életkorod 18-55 között van
  • a vizsgálatba lépés előtti fél évben volt rizikós nemi aktusod (pl. gumi nélküli szex) vagy diagnosztizáltak bármilyen nemi betegséggel
  • legyél képes őszintén nyilatkozni a saját nemi életedről, a kutatás maximális anonimitása mellett. Ha erre képtelen vagy, ne vegyél részt, nem lesz semmi értelme sajnos, és olyantól veszed el a lehetőséget, aki esetleg jobban rászorulna.

MIK AZ ELŐNYEI SZÁMODRA A KUTATÁSNAK?

  • egy évig 4 alkalommal ingyen kapsz egy teljes (!) STD tesztet
  • amennyiben bármi pozitív lesz, azonnal megkapod a megfelelő ellátást is a Semmelweisen
  • hozzájárulhatsz a nemibetegségek jobb megismeréséhez, sőt, akár bizonyos vakcinák kifejlesztéséhez is!

Mi történik a 4 db találkozón? Az első alkalommal megkapod a kiképzést a kutatásról, a céljáról és tartalmáról, illetve aláírod a beleegyező és az adatvédelmi nyilatkozatot. Utána elvégeznek rajtad egy egyperces HIV-gyorstesztet (pont olyat, amit az Altalappal is használunk), majd 1 db kémcsőbe vért is vesznek a további STI-k elvégzése céljából, ezután vizeletmintát kérnek majd, végül torokból és végbélből vesznek egy-egy mintát. Így lesz valóban teljeskörű az elvégzett tesztek sora.

Dr. Tamási Béla felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálatokra történő érkezés előtt nem kell éhgyomorra jönni, nyugodtan lehet enni és bőségesen inni is, hogy megfelelő mennyiségű vizelet és vér álljon rendelkezésre. Elmondta továbbá azt is, hogy a vizsgálatok előtt kerüljük az anális kimosást, mert ez is gátolhatja az eredményes mintavételt.

A STIPnet kutatás a Semmelweis honlapján: http://semmelweis.hu/borklinika/stipnet/

A STIPnet saját honlapja, ahol kitöltheted a megfelelőségi kritériumok tesztjét is: http://stipnet.eu/

Ha kérdésed lenne, közvetlenül dr. Tamási Bélához fordulj.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük