Mi a PrEP?

Az angol neve alapján (pre-exposure prophylaxis) PrEP-nek nevezett gyógyszer egy HIV-fertőzést megelőző eszköz, egy tabletta, amely antiretrovirális hatóanyagokkal védi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől. Az antiretrovirális (ARV) szereket akkor szedik az emberek, amikor ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és azért szedik, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát.

A PrEP rendkívül hatékony a HIV-fertőzés szexuális úton történő átvitelének megakadályozásában, mindaddig, amíg a gyógyszert rendszeresen, a tájékoztatóban megadott módon szedik. Mindazonáltal a PrEP nem véd meg a HIV-en kívül más szexuálisan átvihető fertőzésektől vagy a teherbe eséstől.

A PrEP egyike a számos módnak, ahogyan antiretrovirális gyógyszereket lehet használni a HIV-fertőzés megelőzésére:

  • egy HIV-negatív személy ARV-t szed a HIV-nek való lehetséges fertőződésnek való kitettség előtt (és után): ez a Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP). 
  • egy HIV-negatív személy ARV-t szed a HIV-nek való lehetséges kitettség után: ez a Post-Exposure Prophylaxis (PEP). 
  • egy HIV-pozitív személy ARV-t szed terhesség, szülés vagy szoptatás alatt: ez a Prevention of Mother-to-Child Transmission (PMCT).
  • egy HIV-pozitív személy ARV-t szed: ez már a kezelés, vagyis a Treatment as Prevention (TasP), amire úgy is hivatkoznak, mint Undetectable = Untransmittable (U=U), ami magyarul kb. “kimutathatlan (vírusszám) = átvihetetlen (fertőzés)”.
A Gilead által gyártott Truvada originális tabletta hátoldala (előoldalán a Gilead felirat olvasható)

Összefoglalásként, tehát a PrEP egy olyan egy tabletta, aminek a szedésével megelőzhető a HIV-fertőzés. Ezt a tablettát csak HIV-negatív személyek szedhetik, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.

A PrEP csak a HIV ellen véd, más nemi betegségek ellen nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük