Mik a szedés előfeltételei?

A PrEP szedése előtt kötelező elvégezni néhány tetsztet. A generikus PrEP-et szedő személyek (orvosi felügyelet nélkül) is el kell, hogy végeztessék ezeket.

  • HIV-teszt. A legfontosabb, hogy az adott személy meggyőződjön arról, hogy nem HIV-fertőzött. HIV-fertőzöttek nem szedhetnek PrEP-et. HIV-fertőzöttség esetén a PrEP szedése rezisztanciát válthat ki azok ellen a szerek ellen, amelyeket a személy a kezelés során kapna. A 4. generációs vértesztek pontosabbak, mint a gyorstesztek vagy az otthoni tesztek, ezért mindenképpen a vérből levett, laboratóriumban elvégzett HIV-tesztet javasoljuk. Ha valakinek a közelmúltban influenzához hasonló tünetei voltak, vagy ha a testén szokatlan kiütések jelentek meg, akkor ezt meg kell mutatni HIV-hez értő orvosnak, mert ezek lehetnek a korai HIV-fertőzés (szerokonverzió) tünetei.
  • HIV vírusszám azoknál a személyeknél, akik az elmúlt 4 hétben potenciális HIV-fertőzésnek voltak kitéve (a negyedik generációs tesztek ablakperiódusa). Ez a teszt kimutathatja a legfrissebb HIV-fertőzést.
  • Vesefunkció. A PrEP egyik hatóanyaga (tenofovir-dizoproxil-fumarát) esetenként csökkentheti a vesefunckiót (lásd a következő kérdést), ezért a veseértékek vizsgálata kötelező. Erre a vérből készülő kreatinintesztet használnak, amiből egy eGFR-nek nevezett értéket számítanak. A PrEP szedése nem javasolt, ha az eGFR érték kevesebb, mint 60.
  • Hepatitisz B. Ez azért kell, mert a PrEP hatóanyagai hatnak a hepatitisz B vírusra is. Hepatitisz B fertőzött személy szedhet ugyan PrEP-et, de további klinikai vizsgálatok szükségesek. Adott esetben védőoltásokat is kaphat, a teszt eredeményeitől függően.
  • Teljes, átfogó vizsgálat az összes nemi úton terjedő betegségre, beleértve a hepatitisz C-t is.

A HIV- és a nemi úton terjedő fertőzésteszteket háromhavonta javasolt elvégeztetni, a vesefunkciót pedig évente (kivéve vesebetegek vagy vesebetegség kockázatának kitett személyek, nekik az orvosi előírás szerint gyakrabban). Az előírások jelenleg nem tartalmaznak javaslatot a csontsűrűség rutinellenőrzésére vonatkozóan.

A PrEP-et jelenleg Magyarországon nem írhatják fel orvosok, de orvosi felügyelet nélkül szedni viszont felelőtlenség, ezért: a kötelező rutin vizsgálatokat jelenleg neked kell megoldani, például egy magán laborban! Háromhavonta járj el STD tesztre és legalább félévente kötelezően teljes vérkép vizsgálatra, különös tekintettel a vesefunkcióra (creatinine clearance, ha ez az érték kevesebb, mint 60 ml/perc, akkor a PrEP nem szedhető, mert veseelégtelenséget jelez ez az alacsony érték!)

Ez kötelező! A laborvizsgálatokat kihagyni felelőtlenség, és ezért kizárólag a PrEP-szedőt terheli felelősség jelenleg! Te vagy a felelős saját magadért és azért, hogy meggyőződj róla, hogy egészséges vagy és a vesefunkcióid megfelelők!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük